Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Strenčos rit sagatavošanās darbi 17. Gaujas plostnieku svētkiem

Strenčos rit sagatavošanās darbi 17. Gaujas plostnieku svētkiem

Starptautiskajā plostnieku pilsētā Strenčos rit sagatavošanās darbi 17. Gaujas plostnieku svētkiem. Gadu garumā svētku norise ir pilnveidojusies, kļuvusi daudzveidīga un interesanta gan dalībniekiem gan skatītājiem. 

Šogad svētkiem īpaši starptautisks skanējums, jo Strenčos notiks Starptautiskās Plostnieku asociācijas 27. Ģenerālā Asambleja. Strenčos sagaidīsim 18 delegācijas no 10 Eiropas valstīm, kopskaitā ap 190 dalībnieku. Eiropas plostnieki piedalīsies arī plosta siešanas procesā pie Spicu tilta un dosies ekspedīcijā ar plostu lejup pa Gauju. 

Viesiem tiks parādītas gan mūsu novada gan Latvijas interesantākās vietas, viņi ciemosies Siguldā, Valmiermuižas alus darītavā, Brenguļu alus sētā, Lauku mājā "Ķempēni", ar vagoniņu dosies ekskursijā pa Sedas purvu. Svētku dienā 17. maijā visas dienas garumā notiks daudz un dažādas interesantas izklaides un aktivitātes, kurās aicinām piedalīties strencēniešus un pilsētas viesus. Lai svētki varētu notikt krāšņi un bagātīgi, esam pateicīgi ļoti daudziem mūsu sadarbības partneriem un atbalstītājiem.

 Ir ieguldīts milzīgs darbs svētku plānošanā un sagatavošanā, esam daudz jau paveikuši, taču pats atbildīgākais mūs vēl gaida. Šogad svētku organizēšanā mūsu sadarbības partneri būs "Pavāru klubs", SIA "Jurģa parks", LLU Meža fakultāte, "Husqvarna", SIA "Mālpils piensaimnieks", A/S "Trikātas siers", Smiltenes Valsts tehnikums, Latvijas Kanu airēšanas biedrība, Latvijas Nacionālais teātris un daudzi citi.

Esam lepni, ka daudzu gadu garumā esam noturējuši un saglabājuši šos svētkus, lepojamies ar biedrības "Gaujas plostnieki" biedriem un viņu ieguldījumu, nežēlojot savu brīvo laiku. Plostniecība ir mūsu pilsētas saknes un šo tradīciju saglabāšana ir mūsu svēts un godpilns uzdevums. 

Mūsuprāt, tā ir liela drosme un uzdrīkstēšanās organizēt svētkus ar plašu starptautisku skanējumu. Lai varētu nodemonstrēt mūsu plostnieku prasmes un tradīcijas, šogad tiks sieti divi plosti. Plosta siešanā piedalīsies arī jaunie plostnieki – Strenču novada vidusskolas skolēni.

 Par plosta siešanu un plostnieku tradīcijām ir ieinteresējušies arī LLU studenti, kuri piedaloties plosta ekspedīcijā veiks pētniecību saviem studiju darbiem.  Jau iepriekšējos gados mums ir izveidojusies sadarbība ar LLU Meža fakultāti, kas svētkos organizē baļķu zāģēšanas paraugdemonstrējumus.

 Šogad notiks koka skulptūru zāģēšanas konkurss un konkursa uzvarētājam tiks "Husqvarna" balva. Priecē fakts, ka konkursā apsolījis piedalīties arī strencēnietis Guntars Briedis. 17. Gaujas plostnieku svētki Jūs pārsteigs ar gastronomiskām izpriecām, sportisku azartu, kvalitatīvu kultūras programmu un patīkamu atpūtu, ja izvēlēsieties būt mūsu viesu vidū. Nāciet, brauciet, izbaudiet! 

PROGRAMMA ŠEIT!