Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Strenčos svin 17. Gaujas plostnieku svētkus

Sandra Pētersone

2014. gada 17. maijs 16:07

83941
Strenčos svin 17. Gaujas plostnieku svētkus

Šodien, 17. maijā, Strenčos, 17. Gaujas plostnieku svētkos, oficiālās uzrunas tiek teiktas latviešu, angļu, franču un vācu valodā.Papildu tam svētku dalībnieki runā vēl daudzās citās svešvalodās, jo Strenči, starptautiskā plostnieku galvaspilsēta Latvijā, uzņem Starptautiskās plostnieku asociācijas biedru 27. Ģenerālo asambleju.

Strenčos ieradušās 20 delegācijas, tostarp no Spānijas, Vācijas, Itālijas, Čehijas, Austrijas, Francijas, Somijas, Slovēnijas, Bosnijas un Hercegovinas un Polijas. Viņus uzņem biedrība “Gaujas plostnieki” (Strenči) un Strenču novada dome, kas abas kopā rīko 17. Gaujas plostnieku svētkus,

Šogad tie ir īpaši krāšņi,  pateicoties ārzemju viesu delegācijām. Ir sasieti divi plosti, lai visiem braucējiem pietiktu vietas. Šodien no rīta svinīgi tika sagaidīta plostu ekspedīcija, un ārzemju delegācijas un Gaujas plostnieki, tērpušies savās jaunajās formās, devās svētku gājienā uz brīvdabas estrādi. 

Starptautiskās plostnieku asociācijas prezidents Angel Portet mastā uzvilka šās asociācijas karogu, Strenču novada domes priekšsēdētājs Jānis Pētersons - Strenču novada karogu, bet biedrības “Gaujas plostnieku” valdes loceklis Jānis Vāvere  -  “Gaujas plostnieku”  karogu. 

Tika sveiktas visas delegācijas. Emocionāls brīdis bija  Strenčiem un Gaujai veltītas dziesmas atskaņojums vietējās grupas “Vēlreiz” izpildījumā. Šo dziesmu aizvadītā gadsimta 60. vai 70. gados sacerējusi bijusī Strenču skolas dziedāšanas skolotāja Biruta Ķeire.

Dažādi pasākumi šodien Strenčos notiek jau kopš agra rīta. Svētkus vada Valters Krauze.Pie estrādes notiek “Husqvarna” balvas izcīņa koka skulptūru zāģēšanas konkursā. Uzvarētājus paziņos un apbalvos šovakar svētku noslēguma pasākumā.Dienas vidū netālu no Gaujas plostnieka skulptūras tika atklāts informatīvs stends “Gaujas koku pludināšanas vēsture”. 

Īpašu paldies par tekstu un vēsturiskajām fotogrāfijām saņēma Māris Mitrevics, bet par stenda izgatavošanu - Jānis Ence. Tika sumināti vecie, pieredzes bagātie plostnieki.Neiztrūkst tradicionālais svētku gadatirgus un plostnieku zupas vārīšana, kas šogad notiek sadarbībā ar “Pavāru klubu” un pavāriem Artūru Freibergu, Raimondu Zommeru un Andri Rūmīti. 

Zupai nepieciešamo medījuma gaļu (mežacūku) sagādājusi mednieku biedrība “Jērcēni”.Savukārt siera zupu nobaudīt piedāvāja Blomes pagasta lauku māju “Donas” saimniece Ilze Briede ar savām palīdzēm.

Smiltenes tehnikuma komanda cienāja ar kādu īpašu dzērienu - bezalkoholiskiem kokteiļiem,kur gatavošanā izmantots aukstais slāpeklis.

Visas dienas garumā notiek arī citas degustācijas, konkursi, Muzeju nakts pasākums Strenču slimnīcas muzejā un citas aktivitātes, tai skaitā sporta spēles. Sarīkots arī Strenču airēšanas maratons, kurā piedalījās 25 komandas.

Svētkus pulksten 20.30 noslēgs  koncerts brīvdabas estrādē, pēc tam ugunsšovs uz Gaujas, šosezon pirmā zaļumballe Strenčos kopā ar grupu “Autobuss debesīs” Pulksten 23, un nakts koncerts Strenču luterāņu baznīcā (puksten 23) .