Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenē dziedās Rīgas kristīgo senioru koris

Sandra Pētersone

2014. gada 21. maijs 09:14

180
Smiltenē dziedās Rīgas kristīgo senioru koris

Šo sestdien, 24. maijā, Smiltenes evaņgēliski luteriskajā baznīcā būs iespēja koncertā dzirdēt uzstājamies Rīgas kristīgo senioru kori. 

Koncerts sāksies pulksten 12.

“Koris dodas uz Alūksni un izteica vēlmi  uzstāties arī Smiltenē. Šis ir starpkonfesionāls koris, kurā dzied arī vairāki mācītāji. Visi laipni gaidīti koncertā,” teic Smiltenes luterāņu draudzes mācītājs Reinis Kulbergs.

Koncertā skanēs arī instrumentāli skaņdarbi (oboja).


„Rīgas kristīgo senioru koris”

Kora darbības pirmsākums meklējams 2006.gadā, kad LBDS (Latvijas Baptistu draudžu 

savienība) organizēja senioru dienas. Projekta ietvaros Latvijā viesojās senioru koris no ASV, Teksasas, kurš bagātināja sadraudzības dievkalpojumus ar kora mūziku.

Komponistam Ērikam Ešenvaldam tolaik radās ideja noorganizēt kristīgu senioru kori arī Latvijā. 2006.gada maijs ir uzskatāms par kora dzimšanas dienu, kad dziedātāji no dažādām draudzēm, Ērika aicināti, sāka nākt uz kora mēģinājumiem Vīlandes draudzē. Ešenvalds kori vada līdz 2011. gada pavasarim, bet sākot ar 2011. gada septembri, kora vadība tiek uzticēta diriģentei Dacei Freivaldei. Līdz ar vadītāja maiņu, turpmākie kora mēģinājumi notiek Rīgas Golgātas baznīcā.


Koris darbojas ar mērķi apvienot dažādu paaudžu un denomināciju cilvēkus, kuri var dziedāt un vēlas to darīt. Kora dalībnieki pārstāv vairākas konfesijas, un jūtas gandarīti, ka var kopā dziedāt. 

Caur dažādiem projektiem un sadarbību ar draudzēm Latvijā, koris turpina pastāvēt, par pamatvērtību visā uzskatot Dievu.

Kora repertuārā iekļautas dažādu ārzemju un latviešu autoru kristīgas dziesmas, tostarp arī mūziķes Daces Freivaldes kompozīcijas. 

Kora dalībniekiem pievienojušies dažādu draudžu mācītāji seniori no visas Latvijas, kuri aktīvo kalpošanu draudzēs pārtraucot, izteikuši vēlēšanos turpināt paust Evaņģēlija vēsti caur dziesmu. 

Kora pastāvēšanas laikā dalībnieku skaits ir bijis mainīgs, kādi ir pārcēlušies mūžībā, kādi palikuši neveseli, taču allaž atrodas stipri ļaudis, kuri vēlas pievienoties korim, uzskatot to par Dieva dotu dāvanu – turpināt dziedāt un darīt to ar prieku.

Kori projektos atbalsta mūziķi, diriģenti, jaunieši un dziedātāji no citiem koriem, kuri labprāt senioriem dodas līdzi lai muzicētu. 


Pateicoties vienam no korī dziedošajiem mācītājiem, Aivaram Šķuburam, kurš savulaik kalpojis Smiltenes baptistu draudzē, esam šodien pie jums. Kā izrādās, daudzi smiltenieši atminas šo vīru. 

Jau drīz mēs dosimies tālāk uz Alūksni, kur rīt, 25. maijā koncertēsim Alūksnes luterāņu baznīcā. Bet pašreiz, esot kopā ar mācītāju Aivaru, kurš droši vien varētu sacīt, ir „priecīga atkal tikšanās”.

Lai jūs iepriecina kāda daļa no mūsu kopīgi veidotās programmas. Tā būs kā priecīga atkal tikšanās – mūsu mācītājam ar jums, bet ikvienam klausītājam ar skaistu instrumentālo mūziku Indra Egles izpildījumā. Priecīga atkal tikšanās kora mūzikā un solo dziedājumā. 



Indris Egle  (oboja) Dzimis Jelgavā. Obojas spēles pamatus apguvis Jelgavas Mūzikas skolā un Jāzepa Mediņa Mūzikas skolā skolotāja Jāņa Kanājeva klasē. Ar panākumiem piedalījies daudzos konkursos. Studējis Jāzepa Vītola Latvijas Valsts Konservatorijā. Papildinājis zināšanas un iemaņas Viļņa Pelnēna meistarklasē, iegūstot obojas spēles Meistara sertifikātu. 2001. gadā iegūts Mākslas Maģistra grāds obojas spēles specialitātē. Dažādu orķestru, ansambļu sastāvā, kā arī kā solists koncertējis Latvijā, Zviedrijā, Dānijā, Somijā, Igaunijā, Lietuvā, Vācijā, Šveicē, Spānijā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Francijā, Ukrainā, kā arī muzicē Latvijas Dievnamos. Muzicējis kopā ar Edīti Alpi, Aivaru Kalēju, Inesi Paiču, Ingūnu Putniņu un citiem mūziķiem.