Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Brenguļu pagastā pēc miglošanas bojā aiziet ponijs

db.lv

2014. gada 3. jūlijs 08:35

853
Brenguļu pagastā pēc miglošanas bojā aiziet ponijs

Ik pa laikam parādās ziņas par bojā gājušām bišu saimēm un konfliktiem starp biteniekiem un zemniekiem, kas miglojuši savus laukus. Bet Brenguļu pagasta iedzīvotāja Rasma Lapsa pēc blakus mājai un ganībām esošā labības lauka miglošanas, piedzīvojusi pavisam rūgtu zaudējumu – bojā aizgājis mazmeitai gādātais ponijs, vēsta lsm.lv.

Augu aizsardzības dienestā vērtējot -  gan šajā, gan citos konfliktos, kas saistīti ar miglošanas darbiem, vispirms ir runa par godaprātu un sirdsapziņu, mazāk par pielietoto līdzekļu kaitīgumu, jo ne likumdošana, ne normatīvie akti neparedz, ka būtu jābrīdina citi saimnieki, ja notiek miglošanaR. 

Lapsa vedusi rādīt vietu, kur ganījās ponijs - mazmeitai gādātā ponija ķēvīte Felicija.«Traktora sliedes jau pazudušas, bet praktiski viņš nobrauca 1,5-2 metru attālumā, nomigloja zirgu…,» stāstījusi sieviete.Saimniece pati tajā dienā bija aizbrauksi līdz Valmierai. R. Lapsa stāstījusi – nebija neviena brīdinājuma.

 Pēc tam traktorists neesot slēpis, ka lauks ir miglots.Veterinārārsts Andis Grasis, kuram ir ilggadīga pieredze darbā ar zirgiem, atzinis, ka arī viņu pārsteidzis, cik ātri būtībā iepriekš veselais ponijs izdzisa, taču apgalvot, ka vainojama būtu tikai un vienīgi lauka miglošana, viņš neņemas, jo ponijam netika veikta sekcija.

 Bet to, ka nāves iemesls varētu būt saindēšanās, vetārsts arī nenoliedz:«Protams, viens no cēloņiem potenciāli ir tā inde, kas izmaina organisma darbību. Faktiski zarnas nestrādāja, acīmredzot pietiekami daudz ķīmijas ticis…»