Ziemellatvija.lv ARHĪVS

No meža ar pilnu bagāžnieku

Inga Karpova

2010. gada 8. septembris 12:38

3490
No meža ar pilnu bagāžnieku

Šajās dienās ikviens steidz uz mežu sēnēs, jo retais atceras tādus laikus, kad baravikas un bekas aug vai uz katra soļa. Zinošākie sēņotāji novērojuši, ka baravikas atrodamas mežos ar zaļo sūnu.

To, ka sēnes aug griezdamās, pārrunā visi. Arī portālā www. draugiem.lv apskatāmas fotogrāfiju galerijas, kurās galvenie varoņi - pielasītie trauki ar baravikām. "Šoruden piedzīvojam īstu baraviku trakumu," secina valcēniete Una Ķieģelmane.

Sēņojot pazaudē brillesUna sēņojusi netālu no Valkas. Kā viņa pati saka - plašajos Pedeles mežos. Pēc stundu ilgas sēņošanas "Volkswagen" bagāžnieks bijis pielasīts pilns ar baravikām. Sēņotāja stāsta, ka nekad nav piedzīvojusi tādu rudeni - kā mežā pasper soli, tā priekšā gozējas baravika. Unas mamma no lielā satraukuma pat pazaudējusi brilles, jo viņa mēdzot katru sēni rūpīgi apskatīt un rokās apgrozīt vairākas reizes.

Atgriežoties mājās ar bagātīgo guvumu, Una ar meitu vispirms nofotografējušās un pēc tam līdz pustrijiem naktī sēnes tīrījušas. Pēc tam ne ilgāk par piecām minūtēm uz pannas apcepot, baravikas sasaldētas ziemai. Una mazās baraviciņas arī samarinējusi pēc padomju laikos izdotās populārās konservēšanas pavārgrāmatas receptes. Unai palaimējies, jo pašlaik viņa atrodas atvaļinājumā, un noteikti atkal brauks sēņot. "Ja atkal paveiksies, arī kaimiņi tiks pie baravikām," sola azartiskā sēņotāja.

Gatavo sēņu soļankuSavukārt Valkas ģimnāzijas Mediju centra vadītājai Dacei Langenfeldei pašlaik sēnēs neizdodas aizbraukt, jo sācies jaunais mācību gads un gatavošanās ģimnāzijas 90 gadu jubilejai. Toties azartisks sēņotājs esot Daces dzīvesbiedrs Imants, kurš pamanās sēnes pielasīt ne vien pašu ģimenes vajadzībām, bet arī sievas draudzenēm.

Dace stāsta, ka padomju laikos, kad veikalos pārtikas preču izvēle bijusi gaužām nabadzīga, viņa gatavojusi dažādus salātus ziemai. Mūsdienās līdz pusnaktij neesot vērts sēdēt virtuvē un vārīt lielos katlus ar salātiem, jo veikalos visu gadu var nopirkt svaigus dārzeņus.

Sēņu laikā Dace noteikti gatavo tā saucamo sēņu soļanku, kurai ir vairāku recepšu variācijas. Daces ģimenei, īpaši meitām, garšo visviekāršākie - tikai sēnes kopā ar sīpoliem, tomātu mērci un garšvielām, bet ir saimnieces, kuras sēnēm pievieno sarīvētus burkānus, tomātus un ķiplokus.

Dacei pašai garšo klasiskās sēņu karbonādes, kuras parasti apēdas tik ātri, ka nemaz nevar sagaidīt, kamēr visas tiek izceptas.

ReceptesSēņu soļankaVajadzēs 2 kilogrami smalki sagrieztu balto sēņu (bērzlapes),0,5 kilogrami smalki sagrieztu sīpolu,Kilograms tomātu vai puslitrs tomātu mērces (vislabāk klasisko "Spilvas" mērci),3 tējkarotes sāls, tikpat - cukura, smalkie melnie pipari un deviņprocentīgais etiķi pēc garšasVispirms sēnes izvāra un nomērcē, kamēr pazūd glumums. Pēc tam smalki sagriež, var arī samalt gaļas maļamajā mašīnā un cep eļļā vismaz 20 minūtes. Sīpolus apcep atsevišķi eļļā vismaz desmit minūtes. Ja salātos izmanto tomātus, tos noblanšē, sagriež un arī atsevišķi apcep. Tad visas sastāvdaļas liek katlā un vāra gandrīz stundu, kamēr masa kļūst viendabīga. Garšvielas pievieno pēc savas sajūtas.

Marinētas beciņasBeciņas noskalo un nomērcē vismaz divos ūdeņos. Pēc tam vāra 25 minūtes, ūdenim pieliekot nedaudz citronskābi. Caurdurī sēnes notecina un saliek burkās, uzlej marinādi un aizvāko.Marinādei nepieciešams viens litrs akas ūdens,80 grami cukura (vienā ēdamkarotē ir aptuveni 15 grami cukura),50 grami sāls (vienā ēdamkarotē ir 20 grami sāls), pipari, smaržīgie pipari, lauru lapas, krustnagliņas. Marinādi 15 minūtes vāra, pielej divas ēdamkarotes etiķa esences un samaisa, tad lej burkās.