Mūsdienās ir visas iespējas ēst veselīgi un garšīgi
Pirms vairākiem gadiem valcēniete Irina Hauga bija nolēmusi tikt vaļā no sava mazdārziņa, bet apdomājoties iecerei atmeta ar roku.
Medicīnas māsa uzskata, ka ikdienā dzīvesveids ir pārāk mazkustīgs, tāpēc rušināšanās pa dārzu pilsētniecei ir lielisks veids, kā rūpēties par savu veselību.
Ja ir dārzs, tad darba rezultātā tur izaug arī raža, kuru uzņēmīgas un čaklas saimnieces pamanās pārstrādāt un sagatavot ziemai. Irina ir no tiem cilvēkiem, kura stresa gadījumā nevis mielojas ar šokolādi vai palien zem siltas segas, bet gan virtuvē sāk grabināt kastroļus.
"Virtuvē kolosāli relaksējos. Prieks ir visiem - pašai un abām meitām, jo ģimene zina, ka top kaut kas garšīgs," smejas mamma.
Kartupeļu vietā - ziedkāposti un brokoļiIrina stāsta, ka gadu gaitā viņas ģimenei ir krasi mainījušās ēšanas tradīcijas un paradumi. Ja pirms vairākiem gadiem gandrīz visu dārzā izaudzēto dzīve piespieda sapildīt burkās, tad tagad Irina ziemai gatavo tikai interesantus salātus, bet pārējo - sasaldē.
Ģimene iecienījusi kartupeļu vietā ēst ziedkāpostus un brokoļus. Ja pierod, brokoļi lieliski aizstājot latvieša otro maizi, kas diemžēl ir kalorijām bagāti, tāpēc barojoši. Brokoļus var sasaldēt vai arī iemarinēt vieglā marinādē un sapildīt burkās. Vispirms brokoļus trīs līdz četras minūtes jblanšē, sālsūdenī pavāra un ieliek vieglā klasiskā marinādē. Pēc tam pilda burkās un aizvāko ar metāla vāciņiem.
Irina ziemai gatavo ziedkāpostus tomātu marinādē. Lai salātus pagatavotu, nepieciešams 1,2 kilogrami ziedkāpostu, 1,2 kilogrami tomātu, 200 grami paprikas, tikpat - eļļas, 100 grami cukura, divas ēdamkarotes sāls, apmēram 120 grami deviņprocentīgā etiķa, 200 grami pētersīļu zaļumu un viena liela ķiploka galva. Saimniecei jārēķinās, ka salātu pagatavošanai vajadzēs vismaz pusstundu. Ziedkāposti jāsadala ziedkopās un vismaz četras minūtes jānovāra sālsūdenī.
Pēc vārīšanas tie jāizņem laukā no ūdens un jāatdzesē. Tomātus samaļ gaļasmašīnā, pirms tam tos applaucējot ar karstu ūdeni un tiem noņemot miziņu, pievieno etiķi, eļļu, cukuru, sāli, sasmalcinātus ķiplokus, papriku un pētersīļus. Tomātu marinādi pavāra 15 minūtes un liek klāt ziedkāpostus un vēl uz lēnas uguns pavāra 10 līdz 15 minūtes. Karsto maisījumu pilda burkās un aizvāko. Šie salāti lieliski garšo kopā ar gaļu vai graudu maizi.
"Rudens borščs" - arī uz tostermaizes Ikdienā Irina dzīvo viena, tāpēc viņai rūp, lai abas meitas - Kristīne un Karina - ēstu regulāri un veselīgi. Lai meitām pēc darba atvieglotu ikdienas soli, mamma rudenī gatavo "Rudens boršču". Ziemā no tā, pieliekot klāt kādu gabaliņu gaļas, vislabāk vistas, sagriezu kartupeli, ātri un garšīgi tiek pagatavots īsts borščs.
Lai zupu tik tiešām izvārītu garšīgu, jārēķinās, ka rudenī salātu pagatavošanai vajadzēs pacietību un laiku. Vislabāk, ja bietes pirms gatavošanas nenovāra, tad zupai garša un krāsa un vislabākā, bet var izmantot arī vārītas sarkanās bietes.
Salātiem nepieciešams trīs kilogrami sarkano biešu, puskilograms sīpolu, 1,5 kilogrami tomātu (var izmantot arī tomātu mērci), 1,5 kilogrami burkānu un kilograms paprikas, divas lielas ķiploku galviņas, 0,3 litri eļļas, divas ēdamkarotes sāls, trīs ēdamkarotes cukura, divas ēdamkarotes 70 % etiķa esences.
Dārzeņus katru atsevišķi apcep uz pannas eļļā un liek katlā. Sīpolus un burkānus sagriež plānās ripiņās, papriku - salmiņos. Tomātus noblanšē, noņem miziņu un sagriež šķēlēs. Pēc tam liek katlā pie pārējiem apceptajiem dārzeņiem un vāra 25 minūtes.
Pēc tam pievieno uz rupjas rīves sarīvētas bietes, eļļu, cukuru, sāli, esenci un sautē vēl 15 minūtes. Pirms sautējums gatavs, caur ķiplokspiedi iespiež ķiplokus. Maisījumu karstu pilda burkās un aizvāko. Salātus bar izmantot, ne tikai gatavojot boršču, bet arī brokastīs liekot uz grauzdētas tostermaizes un pārkaisot ar zaļumiem - dillēm un pētersīļiem.
"Šāda maizīte kopā ar kafiju garšo lieliski," iesaka Irina. Salātus var izmantot arī sautējuma
pagatavošanai.
Svētkus svin ar brazīliešu ēdienuIrina ir ne tikai čakla, bet arī radoša sieviete. Viņai patīk pārsteigt savu ģimeni un draugus. Nesen Irina pārsteidza meitas un viņas draugus ar neparastu ēdienu brazīliešu gaumē. Domājot par dzimšanas dienas svinībām, mamma izdomāja, ka to varētu atzīmēt ar kādu interesantu ēdienu. Saimniece recepti sameklēja internetā.
Galarezultāts pārsteidzis ne tikai pašu gatavotāju, bet arī viesus, jo to ēduši un slavējuši pat tie, kuri vispār neēd liellopu aknas. Recepte ir vienkārša un, kas nav mazsvarīgi, arī nedārga. Lai pagatavotu marinētas liellopu aknas ar banāniem, vajadzēs 600 gramus liellopu aknu, trīs sīpolus, divus banānus, vienu lielu citronu, baltvīnu, divas lauru lapas un melnos maltos piparus. Ja vēlas pagatavot vairāk ēdiena, tad visas sastāvdaļas ņem uz pusi vairāk.
Aknas sagriež plānās šķēlītēs, uzkaisa piparus un smalki sasmalcinātus sīpolus. Pievieno izspiestu citrona sulu un baltvīnu (Irina iegādājas tetrapaku). Iemarinētās aknas vismaz uz astoņām līdz desmit stundām ieliek ledusskapī. Pēc tam notecina un apbrūnina eļļā uz pannas. Marinādi izkāš un pievieno jau apceptajām aknām un pasautē, kamēr liekais šķidrums izgaro.
Beigās aknām pievieno palielos gabalos sagriezu banānu un visu masu nedaudz apcep. Aknas lieliski garšos kopā ar rīsiem. Irina uzskata, ka šo ēdienu var pagatavot ikviens iesācējs, kurš ir gatavs ielauzties virtuves gudrībās.
Pārnākot mājās no darba, Irina nemēdz pagatavot sviestmaizes, bet gan cenšas ēst veselīgi. Viņa bieži no pašas sasaldētajiem dārzeņiem gatavo biezeņzupas. Vispirms vieglā sālsūdenī izvāra dārzeņus, tos sablenderē ar rokas blenderi un pievieno klāt "Dzintara" kausēto sieru.
Vēl nedaudz pavāra, un lieliska maltīte gatava. Savukārt brokastīs var ātri pagatavot veselīgus salātus. Sarīvē vārītu sarkano bieti, pievieno sagrieztu tomātu un apslaka ar nedaudz eļļas un citrona sulas.
Rudens ir laiks, lai dzertu pašu spiestas sulas. Irinai garšo gurķu sula. Tās izspiešanai noderēs arī pārauguši gurķi. Sulai var pievienot arī kādu skābu ābolu un nedaudz sāls. Saimniece ir pārliecināta, ka rudens ir īstais laiks, lai kaifotu ne tikai par krāšņo dabu, bet arī darbotos virtuvē. Viņa to novēl izbaudīt visiem.
ReceptesKabaču (ķirbju) ievārījums ar citronu vai apelsīnuVajadzēs vienu kilogramu kabaču (ķirbju),Puskilogramu citronu (apelsīnu),Kilogramu speciālā cukura ievārījumam - "Dansukker". Kabačus (ķirbjus) nomizo, izņem mīkstumu un sagriež apmēram 2x2 centimetri lielos kubiciņos. Sagriež citronus vai apelsīnus un izlaiž caur gaļas maļamo mašīnu. Visu liek katlā, ieber cukuru un vāra apmēram 30 līdz 40 minūtes. Vārot pieliek kanēļa standziņu.Ja grib maigāku ievārījumu, citrona vai apelsīna miziņu norīvē uz rīves, izspiež sulu un tikai tad vāra kopā ar kabačiem.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19