Receptēs dalās launkalnietes

Rakstiet vairāk par ēdienu receptēm! To gadumijā mums novēl ne viena vien “Ziemeļlatvijas” lasītāja. Uzklausot viņu ieteikumu, šoreiz devāmies uz Launkalni ciemos pie Dzidras Plūmes, Vinetas Roziņas un Ināras Ļvovas.
Launkalniete Vineta Roziņa savu sešus cilvēkus lielo ģimeni baro ar sātīgiem, vienkārši pagatavojamiem ēdieniem.
Sautējums bez ūdens un miltiemPiemēram, pašiem un radiem ļoti garšo vista ar kariju un rīsiem. Vineta izvēlas “Parboiled” beramos rīsus, jo tie vārīšanās laikā nesalīp. Vistas fileju saimniece sagriež gabaliņos un apcep uz pannas eļļā kopā ar daudz, daudz ķiplokiem, ko arī iepriekš sagriež. Pēc tam vistu kopā ar ķiplokiem liek katliņā, uzkarsē uz plīts, pārber miltus, samaisa un izkarsē. Pielej ūdeni - tik daudz, lai tas nosegtu vistu, un miltus izšķīdina (tāpat kā, gatavojot mērci). Tad pielej puslitru saldā krējuma (ja vistas mazāk, tad attiecīgi vajag arī mazāk krējuma), pieliek sāli, piparus, kariju. Uzvāra. Vistas gaļu un mērci pasniedz kopā ar izvārītajiem rīsiem.Netradicionāli Vineta gatavo dārzeņu sautējumu, jo ūdeni pielej ļoti nedaudz - tikai pašā katla dibenā. Toties viņa sautējumam pamatā izvēlas daudz kāpostu, kuriem sautēšanas laikā izdalās šķidrums, - pietiek gan pašiem kāpostiem, gan burkāniem, kartupeļiem, zirņiem (sezonas laikā), paprikai un citiem dārzeņiem pēc saimnieces izvēles. Kad dārzeņi izsautējušies mīksti, Vineta tiem pieliek iepriekš uz pannas kopā ar sāli un pipariem saceptu malto gaļu. Dārzeņus un gaļu vēl nedaudz pasautē, un ir gatavs gards ēdiens, ko likt galdā. “Nelieku ne miltus, ne krējumu. Bērni citreiz saka - “mammu, iztaisi to sautējumu bez miltiem!”. Garšo ļoti labi. Tā ir pavisam cita garša, nekā sautējot ūdenī,” Vineta iesaka pamēģināt.
Klimpas ar acīmNo savas omes Vineta mantojusi interesantu recepti – kartupeļu klimpas ar acīm, kas faktiski ir kartupeļu klimpu piena zupa ar žāvētu gaļu. Šā ēdiena gatavošanas process ir ilgstošs, tāpēc Vinetai palīgā nāk vīrs. Uz smalkās rīves sarīvē nomizotus kartupeļus. Masai ieteicams nospiest šķidrumu un pēc tam klāt pielikt šķidrumā nostājušos kartupeļu cieti. Vineta pati šo soli gan izlaiž. Kartupeļu masai pieliek vārītus, sastampātus tupeņus (mazāk nekā zaļos kartupeļus), krikumiņos sagrieztu, iepriekš apceptu žāvētu gaļu ar visiem taukiem, sāli un nedaudz miltu - tik daudz, lai, masu mīcot, no tās varētu veidot klimpas. Klimpas met iekšā katlā verdošā sālsūdenī un vāra. Kad klimpas gatavas, pielej pienu, uzvāra, un zupa ir gatava. Gatavojot šo ēdienu, saimniecēm ūdenī vārošās klimpas ir regulāri jāapmaisa, jo tām ir niķis piedegt.Vinetas “odziņa” ir saldā marināde, ko viņa savāra kopā ar dažādiem dārzeņiem. Super gardi un kraukšķīgi šādi sanākot pirmie mazie burkāniņi. Marinādei uz vienu litru ūdens vajag divas ēdamkarotes sāls, divas ēdamkarotes esences un vienu glāzi cukura.Vēl ļoti garšīga Vinetas vērtējumā ir paprika marinādē. Vajag četrus kilogramus paprikas, pusglāzi cukura, četras ēdamkarotes sāls, vienu glāzi eļļas, vienu litru ūdens, septiņas tējkarotes esences. Papriku sagriež, iztīra un aplej ar vārošu ūdeni. Notur piecas līdz 10 minūtes un nolej ūdeni. No norādītajām sastāvdaļām sagatavo marinādi, uzvāra, ieliek papriku un vāra piecas minūtes. Tad lej burkās un aizvāko.Kad Vineta gatavo kotletes, viņa ar pateicību atceras launkalnieti Katju, kura uz Latviju savulaik pārcēlās no Dagestānas un pamācīja kotlešu vai pelmeņu masai, to mīcot, liet klāt daudz ūdeni. Maltā gaļa ūdeni uzsūc kā sūklis un kļūst sulīga.
“Bruņurupucis” paliks noslēpumsStāstot par saldēdieniem, Vinetas acis iemirdzas, pieminot “bruņurupuci” - izcili garšīgu kūku. Recepti Vineta gan neatklāj, tāpat kā to darot citas viņai pazīstamās tās zinātājas, vien piebilst, ka “bruņurupuci” cep no daudzām maziņām pankūciņām.Taču desertiem Vineta atgādina senas, pārbaudītas vērtības, piemēram, biezos ķīseļus no kakao vai žāvētiem augļiem, ko ēd ar pienu.Gatavojot kakao ķīseli, viņa ielej trīs litru ietilpības katliņā pusotru litru piena un vāra. Kad piens uzvārījies, pielej kopā ar cukuru sajauktu un ar siltu ūdeni putriņā atšķaidītu kakao pulveri. Tad pieliek aptuveni četras ēdamkarotes aukstā ūdenī izšķīdinātas kartupeļu cietes. Ātri izmaisa un, tiklīdz masa sāk biezēt, katlu ņem nost no plīts.Žāvētu augļu ķīselim vispirms katlā ielej ūdeni un sīrupu (Vineta izvēlas aroniju sīrupu) un uzvāra. Tad pieliek iepriekš ar vārošu ūdeni noplaucētas, izmērcētas rozīnes un žāvētas aprikozes, un vāra. Pēc garšas pieliek cukuru. Beigās pieliek aukstā ūdenī izšķīdinātu kartupeļu cieti. Kad masa sāk biezēt, katlu ņem nost no uguns.
Maize, kas kūst uz mēles
Sandra Pētersone
Ziema, kad mājās tiek kurinātas krāsnis un saimniecēm ir brīvāks laiks uz dārza darbu rēķina, ir īstais brīdis maizes cepšanai.Ļoti gardu rupjmaizi malkas krāsnī prot izcept launkalniete Dzidra Plūme. Viņa neliedz savu recepti arī “Ziemeļlatvijas” lasītājiem. Ir vērts to izmēģināt, jo šādi cepta maizīte ir garda kā kūka un, ar sviestu pārziesta, kūst uz mēles.Mīklu saimniece ieplaucē iepriekšējās dienas vakarā. Viņa ņem “Dobeles dzirnavnieka” rupjos rudzu miltus (0,5 kilogramus) un aplej ar ļoti karstu ūdeni. Ūdeni vajag vismaz trīs glāzes (var arī vairāk). Pieliek ķimenes un ieraugu: krūzītē kopā ar dažām karotēm cukura un miltiem sajauktu, izšķīdinātu raugu. Ieraugam raugu ņem ļoti maz, aptuveni naža galu.Plaucēto mīklu atstāj pa nakti, lai rūgst. No rīta samīca, pieber kviešu miltus (vajag vienu kilogramu), 10 ēdamkarotes cukura, divas tējkarotes sāls un pieliek cukurā izšķīdinātu raugu (aptuveni puspaciņu). Ja vēlas mīkstāku maizīti, var pieliet nedaudz eļļas. Ja gribas brūnāku maizīti, var pieliet ēdamkaroti iesala ekstrakta. Mīca, kamēr mīkla kļūst stingra. Lej veidnēs un tur siltā vietā, piemēram, uz plīts malas, aptuveni pusotru stundu, kamēr mīkla uzrūgst. Veidnei noder arī “cepampīle”, tikai nedrīkst mīklu traukā liet līdz malām (tā vēl rūgs).Laicīgi sagatavo krāsni. Vispirms krāsns jāiztīra, jāizgrābj pelni. Tad krāsni iekurina un izkurina, lai tā būtu gana silta, izgrābj pelnus un ogles, liek iekšā veidnes ar mīklu un cep maizīti aptuveni 45 minūtes līdz vienai stundai.“Man pašai tāda maizīte vislabāk garšo silta, pārziesta ar sviestu un biezpienu, kas sajaukts ar krējumu,” stāsta pati cepēja.Dzidra pati gan nav mēģinājusi, taču pieļauj, ka šādu maizīti var izcept arī elektriskajā maizes cepšanas krāsnī.Dzidras sirdslieta ir arī sieru siešana, taču sieru receptes vietā viņa šoreiz iesaka atspirdzinošāku ēdienu, ja vien saimniecēm mājās saglabājies kāds vēl nenoēsts ķirbis. Tūlītējai apēšanai launkalniete to, gabaliņos sagrieztu, savāra ar ūdeni un cidoniju sīrupu. “Marinādei jābūt stiprai, izteikti skābai un izteikti saldai. Cukuru es lieku pēc garšas. Piemetu klāt arī krustnagliņas. Tas arī viss. Etiķi vai citronskābi nevajag,” stāsta Dzidra.
Iesaka Ināra Ļvova
Biezais ķirbju ķīselis ar sviestu(gatavots katlā ar 3 litru ietilpību, tam piemērojot produktu daudzumu)Ķirbi sagriež gabaliņos, saliek ar tiem pilnu katliņu, līdz pašām malām. Tad pielej nedaudz ūdeni (aptuveni puskrūzi) un pienu. Pienu vajag tik daudz, lai katls būtu līdz pusei pilns. Pieliek vienu ēdamkaroti sviesta. Tad ķirbjus, ik pa brīdim maisot, vāra, līdz tie ir tik gatavi un sāk izjukt. Tad pieber vienu tējkaroti vanilīna cukura un cukuru (aptuveni glāzi). Izmaisa un ķirbju gabaliņus ar kartupeļu stampu sastampā vijīgā masā. Pārbauda, cik tā salda un vai nevajag vēl vairāk cukura. Uz šādu masas daudzumu pieliek divas līdz trīs ēdamkarotes kartupeļu cietes, kas izšķīdināta aukstā ūdenī, un iejauc ķirbju masā. Izmaisa. Ņem katlu nost no uguns. Atdzesētu ķirbju ķīseli pasniedz ar šķidru dzērveņu ķīseli vai jāņogu ķīseli.
Sēņu pudiņš (noderēs šā rudens sēņu ražai)Bērzlapes novāra ūdenī, kam pielikts sāls, lauru lapas, pipari. Tad sēnes sagriež nelielos gabalos. Apcep gabaliņos sagrieztu žāvēto gaļu un uz tās pašas pannas sajauc kopā ar sēnēm. Nomizo kartupeļus un sagriež gabaliņos (kā zupai). Ielej kaltiņā ūdeni un pienu, pieliek sāli, piparus, lauru lapas, kartupeļus un gaļu ar sēnēm (šķidrumam jābūt tik daudz, lai tas apsegtu tupeņus un sēnes) un vāra, kamēr kartupeļi mīksti. Lai sautējums būtu biezāks, tumīgāks, vēl pieber ēdamkaroti mannas. Sēņu pudiņš labi garšo, ja tam klāt piekož marinētu gurķi.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19