Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Strencēnieši šaubās, vai  stacijas birzī bērzi nocirsti pamatoti (Papildināts ar vēstures foto!)

Sandra Pētersone

2015. gada 23. janvāris 09:00

16028
Strencēnieši šaubās, vai  stacijas birzī bērzi nocirsti pamatoti (Papildināts ar vēstures foto!)

Strenču dzelzceļa stacijā pie 1949. gada deportāciju upuru piemiņas vietas vairs nav Kārļa Ulmaņa jeb Vadoņa bērzu birzs, kā to iesaukuši strencēnieši. 29 veco koku vietā  tagad palikuši celmi. 

Šeit Galerija no 2011. gada piemiņas pasākuma.

Pēdējie no tiem ir pavisam svaigi, - no šās ziemas zāģēšanas darbiem.Lēmumu par visu, aplī ap piemiņas vietu augošo bērzu nozāģēšanu pieņēma Strenču novada pašvaldības Ārpus meža koku ciršanas komisija: pašvaldības speciālistes Inese Kārkliņa un Iveta Ence un novada deputāte Zaiga Rožlapa.

 Ar komisijas lēmumu  daļa vietējo iedzīvotāju nav mierā, it īpaši politiski represētie.Šo trešdien pēc iedzīvotāju uzaicinājuma Strenčos ieradās Vidzemes televīzija un “Ziemeļlatvija”, lai palīdzētu noskaidrot, vai koku zāģēšana ir notikusi likumīgi. 

Šāds jautājums cilvēkiem radies, arī redzot celmus, jo ne visos ir saskatāmas trupes pēdas. Gluži pretēji, - gana daudzi celmi ir gaiši, kas nozīmē, ka koksnes cietība bijusi laba un  šie bērzi nav bijuši bojāti un bīstami.

 Laikrakstā “Ziemeļlatvija” rīt, 23, janvārī, lasiet Ārpus meža koku ciršanas komisijas skaidrojumu, kāpēc pieņemts šāds lēmums.