Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Parīzē dzīvojošas latviešu gleznotājas Daigas Alises Freimanes izstāde

Izstādes kurators Aivars Ikšelis

2015. gada 15. aprīlis 10:40

37
Parīzē dzīvojošas latviešu gleznotājas Daigas Alises Freimanes izstāde

No 7.aprīļa līdz 29.maijam Valkas pilsētas kultūras nama (Em. Dārziņa ielā 8 ) pirmā un otrā stāva foajē apskatāma Valkas Starptautiskās mākslas un kultūras biennāles “Dzīve” Daigas Alises Freimanes (Francija) darbu izstāde “Mājupceļš”.

Izstādē aplūkojamas D. A. Freimanes gleznas, kas priecējušas interesentus Dienvidāfrikas Republikā, Francijā un Lietuvā. Mākslinieces darbi cieši sasaucās ar Raiņa filozofisko domu plašumu.


Izstādes koncepciju veido pārdomas un izjūtas par mājām un ceļu uz tām. Māju sajūta ir īpaša. To varu paņemt sev līdzi vai atrast no jauna. Esot prom, mainot dzīvesvietu, ņemam līdzi dārgas atmiņas, patiesas izjūtas un emocijas. Tās drīzāk ir tēli, atmiņu atblāzmas, fragmenti un asociācijas, kas zemapziņas labirintos veido pazīstamas formas un ornamentus. Māju sajūtu var dot visnegaidītākās lietas – saules siltums, ko saglabājis akmens, gaismu spēle uz salijuša bruģa… vecas vitrāžas, kas pārtop par acīm un vēro pagātni, ieskatās nākotnē.


Ikviens ceļš ir pārmaiņas. Mājupceļš ir pārmaiņas mūsos, kas ved pretī dziļākajām vēlmēm, izdzēš ilūzijas, ļauj ieraudzīt veco vērtību slogu un piedāvā jaunus izaicinājumus. Tas ir emociju, krāsu un faktūru spektrs: prom no nedrošības un bailēm uz patiesumu un izaicinājumiem, no satraukuma uz iekšēju mieru. Tas ir ceļš, kas glabā gājēja cerības, ilgas un sapņus, un rāda arī virzienu.


Mājas ir ceļš…

Atgādinām, ka 2014. gadā pavasarī pēc Kultūras ministrijas darba grupas Raiņa un Aspazijas jubilejas gada īstenošanai ierosinājuma Nacionālā kultūras padome vienojās 2015. gadu pasludināt par Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu, rosinot valsts, pašvaldības un nevalstiskās organizācijas iesaistīties tā norisē ar iniciatīvām, plānojot un īstenojot pasākumus un citas aktivitātes Raiņa un Aspazijas personību un viņu radītā kultūras mantojuma aktualizēšanai. Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileja ir ietverta UNESCO svinamo dienu kalendārā.


Izstāde tapusi ar Valkas novada domes un VKKF atbalstu.