Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Līgo dienas mielastam

Sarmīte Ozola

2010. gada 22. jūnijs 11:56

2244
Līgo dienas mielastam

Teju teju jau klāt Jāņu diena, kas izsenis bijusi radu, draugu un kaimiņu kopā pulcēšanās laiks. Šā iemesla dēļ saimniecēm jau laikus jādomā, ko celt galdā līgotāju pacienāšanai. Piedāvājam saviem lasītājiem jau tradicionālo mielastu papildināt ar ko vēl nebijušu - siera šašliku un Pļavas salātiem.

Lai piedāvātu idejas siera izmantošanai tieši Līgodienas un Jāņu mielastos, biedrība "Siera klubs" pirmsjāņu laikā Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā rīkoja pikniku, kurā piedalījās arī "Ziemeļlatvija". Interesantākās receptes šodien piedāvājam mūsu lasītājiem.

Pārsteigumi, kurus redzējām un baudījām piknika mielastā, bija tapuši, pateicoties zem­nieku saimniecības "Ēmužas" īpašniekam un šefpavāram Aivaram Varņeckim, kā arī viņa komandai. To, ka viņam izdomas netrūkst, apliecina arī aizvadītajā sestdienā Rīgā, Mežaparkā, notikusī Latvijas novadu Siera diena. Šiem svētkiem par godu "Ēmužas" komanda gatavoja īpašo kūku - Tīģeri.

Siers baro smadzenes"Sierā ir vielas, kas stiprina cilvēka organismu, un mēs kļūstam neuzņēmīgi pret dažādiem vīrusiem un infekcijām. Siers uzlabo vielmaiņu, un mēs kļūstam spēcīgāki, izturīgāki, palielinās enerģijas potenciāls. Siers baro smadzenes, tāpēc pieaug mūsu prāta spējas," uz jautājumu, kāpēc Jāņos būtu jāēd siers, pārliecinoši atbild biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Protams, sieram ir vēl virkne citu ne mazāk izcilu īpašību, bet šīs iepriekš uzskaitītās lieti noderēs jāņubērniem, baudot gada īsākās nakts burvību.

Līgo vakarā, bet it īpaši Jāņu dienā līgotāji novērtēs Pļavas salātus, kas lieliski papildinās pikanto siera šašliku. "Ziemeļlatvija" iesaka droši eksperimentēt, jo abi ēdieni tiešām bija ļoti garšīgi un galvenais - sātīgi.

Jāņusiers - pārbaudīta vērtībaTiem, kuri uzticīgi pārbaudītām vērtībām un vēlas paši pagatavot tradicionālo jāņusieru, piedāvājam vienu no receptēm.

Nepieciešamie produkti: biezpiens 1 kg, olas - 2 vai 3 gab., piens - 5 l, sviests - 40 līdz 69 g (vai glāze salda krējuma), ūdens ½ l, ķimenes, sāls.

Ūdeni ar pienu katliņā uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, tad pievieno sieram sagatavotu biezpienu un lēni karsē, kamēr atdalās sūkalas. Ūdeni pievieno, lai siers būtu mīkstāks. Biezpienu samaļ gaļas mašīnā vai rūpīgi samīca. Olas biezpienam pievieno sakultas, piejaucot sasmalcinātam biezpienam, pielejot katlā vai piemīcot, kad siera masa no katla izlieta un atdalītas sūkalas. Rīkojoties pēc otrā paņēmiena, siers iznāk ziedains, jo olas nevienmērīgi izjūk. Sviestu vai krējumu, ķimenes un sāli iemīca, kad sieram notecinātas sūkalas.

Kad katliņā siera masai sāk atdalīties sūkalas, tad to izlej mitrā siera drānā, maisot un kustinot notecina sūkalas, sasien, virsū uzliek nelielu slogu un nospiež sieru vēlamā apaļā formā.

Visbeidzot kāds padoms, ko der atcerēties: jebkurš siers pirms lietošanas jāizņem no ledusskapja un 2 -3 stundas (Rokforas pat 6-8 ) jāpatur istabas temperatūrā, lai siers atvērtu savu īsto garšas un smaržas buķeti.

Siera šašliksPuscieto sieru (Krievijas, Holandes un tamlīdzīgi) sagriež vidēja lieluma kubiņos, un sešas stundas zem sloga notur marinādē, kas sagatavota no dažādiem zaļumiem, citrona sulas, olīveļļas, sāls un cukura. Sieru izņem no marinādes, ietin bekona vai kūpinātas vistas gaļas šķēlītēs, uzver uz koka iesmiņiem un grilē 3 - 4 minūtes.Pasniedz ar Pļavas salātiem.Pļavas salāti Sastāvs: raspodiņu ziedi, gārsu jaunās lapiņas, zaķuskābenes, lakšu lapas, gaiļbiksīšu ziedi, dārza ķiploka ziedi, maurlociņi, virza, seleriju kāti, salmiņos sagriezts siers, redīsu ripiņas. Sajauc ar olīveļļas un bazilika mērci, citrona sulu un garšvielām.Siera pīrāgs Ozollapa No kārtainās rauga mīklas izveido ozollapas formu, pilda ar žāvētiem augļiem, rīvētu sieru. Cep cepeškrāsnī gatavu 2200 apmēram 40 minūtes. Izņem no cepeškrāsns, atdzesē un dekorē ar putukrējuma un kausētā siera masu un kivi augļu šķēlītēm.