Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Šoreiz svētkos plostu krastā noars spēkavīri

Sandra Pētersone

2015. gada 5. maijs 08:21

674
Šoreiz svētkos plostu krastā noars spēkavīri

Jau nākamajā nedēļā Strenču plostnieki atkal sies plostu un dosies divu dienu ilgā ekspedīcijā pa Gauju. Plostniekus krastā svinīgi sagaidīs nākamo sestdien, 16. maijā, kad Strenčos visu dienu svinēs 18. Gaujas plostnieku svētkus.

Jau tradicionāli plosts tiks siets pie Spicu tilta dienu pirms ekspedīcijas, 13. maijā. Plostniekiem palīdzēs jaunā maiņa - Strenču novada vidusskolas skolnieki.

Šopavasar ir plānots siet plostu no 12 plenēm, un tik garš plosts nekad nav bijis, “Ziemeļlatvijai” atzīst biedrības “Gaujas plostnieki” valdes loceklis strencēnietis Jānis Vāvere. “Būs interesantāka ekspedīcija,” smaida J. Vāvere. 

Savukārt pašus 18. Gaujas plostnieku svētkus, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, izcels pāris “odziņas”.  Pirmo reizi Strenči svētku dienā, 16. maijā, uzņems Latvijas spēka atlētu federācijas rīkoto čempionātu - šovu, ko vadīs Latvijā pazīstamais spēkavīrs Raimonds Bergmanis.

Čempionātā solījuši piedalīties vieni no Latvijā labākajiem atlētiem: Edgars Andersons, Jānis Ilgavižs, Dainis Zāģeris, Aivars Šmaukstelis, Oskars Martužans, Artis Plivda, Didzis Zariņš, Igors Podčeredņičenko, Ivars Grahoļskis, Magnuss Vucāns. Spēkavīriem arī tiks uzticēts noart ekspedīcijas lielo plostu, kad tas sestdienas rītā piestās Strenčos, Gaujmalā.

Savukārt čempionātā viens no atlētu spēka pārbaudījumiem būs triju kopā sasietu plostu vilkšana, uz kuriem atradīsies 40 brīvprātīgie. Neiztrūks arī tradicionālā automašīnas celšana. Čempionāts Strenčos tiek rīkots sadarbībā ar Valkas novada domi, kas līdz ar citiem sacensību atbalstītājiem sarūpēs balvas atlētiem. 

18. Gaujas plostnieku svētkos svinēs arī 15. dzimšanas dienu Plostnieka skulptūrai Gaujmalā, un viesu vidū būs tie strencēnieši, kuriem ir 15 gadi. Uz svinībām uzaicināts arī šās skulptūras radītājs - koktēlnieks Guntis Priedīte no Smiltenes.

Šogad svētkos neizpaliks arī tradicionālās norises - gadatirgus, izklaides bērniem, pašdarbnieku koncerts, veco plostnieku tikšanās, vizināšanās ar plostu un laivu, vakara koncerts un balle, informē Ginta Gailīte, Strenču novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste.

Piemēram, atrakcijās bērniem jautrus brīžus sagādās Jogita, Kašers, Elgars un Agrita. Būs nodarbes kopā ar Cēsu Bērnu Zinātnes centru “Z(in)oo”, ūdens bumbas, piepūšamās atrakcijas un citas aktivitātes (par samaksu). Varēs arī izbaudīt “Orbitron” atrakciju, kas simulē lidojuma un bezsvara stāvokļa sajūtu, un sajusties, kā lidojot kosmosā.  

Svētkos neizpaliks arī Plostnieku mielasts, kas šogad tiks gatavots mednieku gaumē. Varēs nobaudīt arī smilteniešu sarūpētos Firsta Līvena madāmas kārumus un Blomes pagasta lauku mājas “Donas” saimnieces Ilzes Briedes sarūpēto cienastu.  Visas dienas garumā darbosies Plostnieku informācijas telts pie plostnieka skulptūras

Gaujas plostnieku svētkus rīko Strenču novada dome un biedrība “Gaujas plostnieki”. 

20150505-0825-screenshot-2.jpg